Στέλλα Δούμου

Η Στέλλα Δούμου απαντά σε 10 ερωτήσεις του Ντίνου Λυρικού:

 

1. Τι είσαι;

Σ.Δ.: Εννοιολογικά: Ανθρώπινο πλάσμα . Ουσιαστικά, ιστός στους μυώνες του Σύμπαντος. Ίσως και Λέξη.

2. Πότε λες όχι;

Σ.Δ.: Όταν χρειάζεται.. Όταν η κατάφαση δεν παίζει ακέραια.

3. Μια ευχή;

Σ.Δ.: Ζωή! Ζωή και Έργο

4. Αν ήταν κάτι να αλλάξεις;

Σ.Δ.: Κόσμο χωρίς βία και βλάκες. Όλα τα άλλα μπορούν με προσπάθεια να ευδοκιμήσουν.

5. Γιατί;

Σ.Δ.: Γιατί η Βία σε κάθε της μορφή , είναι η σπάθα με την οποία ο Άνθρωπος κομματιάζει τη σημαία του. Και οι βλάκες κάνουν τον κόσμο βαρετό και αργοκίνητο.. Ενίοτε και επικίνδυνο.

6. Αν ήσουν θεός/α; Θεός..

Σ.Δ.: Δηλαδή; Με την έννοια του Μάγου; Με την έννοια του Μάγου, οπωσδήποτε θα υλοποιούσα την Ουτοπία. Τον Ιδανικό χωροχρόνο. Και τον ιδανικό κάτοικό του. Μα δεν μιλάμε όμως για κάτι τέτοιο, ε;

7. Κι αν δεν;

Μα, δεν..

8. Στην άλλη ζωή;

Σ.Δ.: Άλλη ζωή , δηλαδή Γη των Μακάρων , Ηλύσια Πεδία, πιλάφια και τέτοια? Όχι? / Η ‘’άλλη ζωή’’ θα ήθελα να είναι.. Κι αφού θα ήταν, θα την προτιμούσα μια ευχάριστη έκπληξη. Αν λοιπόν στην άλλη αυτή ζωή εξακολουθώ να έχω ανθρώπινη υπόσταση με απαραίτητα αξεσουάρ τη λογική και τη νόηση, θα αυτοσχεδιάσω ,όπως άλλωστε και σ’ αυτήν. ( Αν εννοείτε ‘’άλλη ζωή’’ τη ζωή όπως την ξέρουμε..)

9. Ο λόγος;

Σ.Δ.: α)Ρωτάτε τον λόγο… Γιατί είναι προφανές πως δεν γνωρίζω τι μέλλει γενέσθαι! Ούτε και θα ήθελα. Γιατί θα μου στερούσε την δυνατότητα του αυτοσχεδιασμού άρα και τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης.

Σ.Δ.: β) Αν πάλι εννοείτε, τον Λόγο, και τη σχέση μου με αυτόν, θα σας απαντούσα πως είναι μια σχέση συμβίωσης και κατάστασης. Κινούμαι γύρω από τη λέξη, εντός της και εκτός της. Συμβαίνω και καθίσταμαι. Και ως συμβάν και κατάσταση, ποιώ λόγο. Το γιατί γίνεται αυτό σχεδόν δεν το γνωρίζω. Πιθανόν κάποιοι να γεννιούνται έτσι. Με την προδιάθεση της συγγένειας με τον Λόγο.

10. Θέλεις κάτι να ρωτήσεις;

Σ.Δ.: Ναι, θα ήθελα να ρωτήσω: αφού είμαι o,τι είμαι, αφού η άρνηση σε ορθή γωνία συνθλίβει τα ναι των συμβιβασμών, εγώ, έχοντας ευχηθεί τα καλύτερα και εν τη απουσία του θεού πλην όμως εν γνώσει του, θα μπορούσα να αλλάξω κάτι σε αυτήν τη ζωή ή στην άλλη και τι ώρα θα ήταν καλύτερα να το κάνω αυτό, παρακαλώ;