Δύο άρθρα από την προσωπική συλλογή του Δρ. Άρη Κουμπαρέλη

On Μάρτιος 29, 2015 by Epodos
Peter Orlovsky (δεξιά) και Allen Ginsberg, 1978

Peter Orlovsky (δεξιά) και Allen Ginsberg, 1978

Πηγή φωτογραφίας: http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Orlovsky#/media/File:Allen_Ginsberg_und_Peter_Orlowski_ArM.jpg

 

Σας παραθέτω δύο άρθρα από την προσωπική μου συλλογή. Δύο άρθρα που απαιτούν την προσεκτική σας ανάγνωση και την ανάλογη εντρύφησή σας στο χώρο της λογοτεχνίας (το πρώτο) και της τέχνης (το δεύτερο).

Το πρώτο άρθρο, του Θανάση Μήνα, με τίτλο «Beat: Η Μήτρα Της Πυντσονικής Αφήγησης» εξηγεί το πέρασμα από την μοντέρνα στη μεταμοντέρνα λογοτεχνία, ένα πέρασμα που σηματοδοτείται από ένα διαφορετικό τρόπο αφήγησης, έτσι όπως τον συναντάμε στα βιβλία που συνθέτουν την “αγία τριάδα” της beat λογοτεχνίας: το Ουρλιαχτό του Ginsberg, το Junkie του Burroughs και το Στο Δρόμο του Kerouac, που εκδόθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 50.

Το δεύτερο άρθρο, του Μάρκου Τσέτσου, με τίτλο «Αισθητικές αξίες – Ζητήματα θεωρίας στους Rickert και Scheler» αναλύεται η ανωτέρω θεματική στοχαστικά με αναφορές σε μεγάλους διανοητές όπως ο Adorno, o Μακρής, o Etlin, o Bauman και άλλοι. Συγκεκριμένα, τα ερωτήματα που θέτει ο Rickert συνοψίζονται στο ακόλουθο απόσπασμα: «Ποιό είδος αξιακής ισχύος καθιστά δυνατό αυτό που ονομάζουμε τέχνη; Τί είναι αυτό, διά του οποίου ένα έργο τέχνης γίνεται έργο τέχνης, δηλαδή αγαθό που εγείρει την απαίτηση να αξιολογείται από όλους χωρίς στην πραγματικότητα να αξιολογείται από όλους; Τι αξία πρέπει να προσκολλάται σε μια πραγματικότητα προκειμένου να λογίζεται ως τέχνη και πώς είναι φτιαγμένα κατά το εμμενές νόημά τους τα ενεργήματα του καλλιτεχνικού υποκειμένου, στην περίπτωση που αντιστοιχούν στο υπερβατικό νόημα των έργων τέχνης;» ._

Καλό διάβασμα!

Δρ. Άρης Κουμπαρέλης
Καθηγητής Εφαρμογών του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Beat – Η Μήτρα Της Πυντσονικής Αφήγησης

Αισθητικές Αξίες – Τσέτσος