Ο ρατσισμός και οι μορφές του – Βασιλικη Σπυροπούλου

On Μάρτιος 22, 2016 by Epodos

Στις μέρες που διανύουμε το φαινόμενο του ρατσισμού έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς πλέον όλοι μας δείχνουμε έστω και σε ελάχιστο βαθμό ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι σε κάποιον ο οποίος έχει κάτι το διαφορετικό από εμάς.

Ο ρατσισμός διακρίνεται σε κατηγορίες, στον φυλετικό ρατσισμό και στον κοινωνικό ρατσισμό. Ο φυλετικός ρατσισμός εκδηλώνεται εναντίον μεταναστών και μειονοτήτων. Οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι εκδηλώνουν εγκληματικές συμπεριφορές και ότι στερούν από τους ίδιους θέσεις εργασίας. Ο κοινωνικός ρατσισμός είναι η περιθωριοποίηση ατόμων που είτε κάνουν χρήση ουσιών, είτε έχουν πρόσφατα αποφυλακιστεί, είτε πιστεύουν σε διαφορετική θρησκεία. Επιπλέον, κοινωνικό ρατσισμό μπορεί να δεχτούν οι άνθρωποι ανάλογα με τα μουσικά τους ακούσματα, το επάγγελμα που εξασκούν, με το φύλο τους (άντρας και γυναίκα). Ακόμα, αυτό το είδος του ρατσισμού μπορεί να δεχτούν οι ομοφυλόφιλοι ή οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες.

Το φαινόμενο του φυλετικού ρατσισμού παρουσιάζεται σε έντονο βαθμό με την έλευση των οικονομικών μεταναστών λόγω των αλλαγών στις χώρες τους. Ο ρατσισμός αυτός παρατηρείται σε πολλές χώρες του κόσμου όπου είναι μεγάλη η προσέλευση μεταναστών. Ο κοινωνικός ρατσισμός αναφέρεται σε όποιον έχει κάτι διαφορετικό από εμάς, που ανήκουμε στο κοινωνικό σύνολο

Καταλήγοντας, λοιπόν, ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο το οποίο προϋπήρχε στη χώρα μας και δεν εκδηλώθηκε τώρα αλλά σήμερα έχει εκλάβει μεγάλες διαστάσεις, γι αυτό ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να συμβάλει για να γίνει εφικτός ο περιορισμός του φαινομένου αυτού.