Αθλητισμός – Αθανασία Πουλή

On Ιούνιος 13, 2016 by Epodos

αθλητισμος

 

Πηγή φωτογραφίας: http://gym-vront-news.blogspot.gr/2011_05_01_archive.html

Ο αθλητισμός είναι ένα παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο το οποίο ασκεί μια ιδιαίτερη επιρροή σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Ο αθλητισμός καλύπτει ένα μεγάλο μέρος από τις ανάγκες των ανθρώπων ως σωματική δραστηριότητα αλλά και ως θέαμα.

Ένα θέμα που μας απασχολεί σχετικά με τον αθλητισμό είναι ο ρόλος του, η ενασχόληση που έχουν τα παιδιά σ αυτό αλλά και τι κάνουν οι γονείς για να τα ενθαρρύνουν. Η άθληση επιδρά θετικά στην προσωπικότητα του παιδιού αφού τον διδάσκει το αίσθημα της πειθαρχίας , της συνεργασίας αλλά και τον βοηθά να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο την ήττα αλλά και την νίκη. Επίσης ο αθλητισμός προσφέρει στα παιδιά και τους εφήβους πρότυπα συμπεριφοράς. Πρότυπα που τους μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται το σώμα τους χωρίς να κάνουν καταχρήσεις και υπερβολές, ώστε να οδηγηθούν στο αντίθετο αποτέλεσμα, όπου ο αθλητισμός χάνει την αξία του και να οδηγεί στη σωματική και ψυχική εξαθλίωση.

Είναι σημαντική η αναφορά στην στάση των γονιών απέναντι στο παιδί. Ο γονιός οφείλει να ενθαρρύνει το παιδί, να του δείχνει τα θετικά του αθλητισμού δηλαδή το πόσο καλό είναι για το σώμα και τη ψυχή του ανθρώπου όταν αθλείται και να αποφεύγουν να του μεταδίδουν άγχος. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να επιτρέψουν στο παιδί τους να επιλέξει όποιο άθλημα του αρέσει, να μην το πιέζουν για πράγματα που δεν μπορεί να κάνει, και το σημαντικότερο να το στηρίζουν στις διάφορες αποτυχίες του, να το ενθαρρύνουν και να του δίνουν κουράγιο, χωρίς όμως να φτάνουν στην υπερβολή.

Εν κατακλείδι, ο ρόλος του αθλητισμού στη ζωή του παιδιού είναι σημαντικός. Προκειμένου να μην χάσει την αξία του οι γονείς αλλά και οι προπονητές θα πρέπει να περιορίσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και να επιτρέψουν στο παιδί να αναδείξει τα χαρίσματα του και να κάνει αυτό που πραγματικά αγαπά.