Ρατσισμός – Ελένη Πλατάνου

On Ιούνιος 13, 2016 by Epodos

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

 

Πηγή φωτογραφίας: http://www.neolaia.gr/2016/03/21/21-martiou-pagkosmia-imera-kata-tou-ratsismou-2/

 

Ο ρατσισμός είναι μια ιδιότυπη μορφή φανατισμού, όπου το άτομο απορρίπτοντας την αρχή της ισότητας, διαχωρίζει με μεροληπτικό τρόπο τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα, το φύλο, την καταγωγή, το επάγγελμά του. Το φαινόμενο αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείτε να αντιμετωπίσει ο σημερινός άνθρωπος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι ο ρατσισμός οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες και εμφανίζεται στους ανθρώπους από πολύ μικρή ηλικία. Μια αιτία που το φαινόμενο αυτό βασιλεύει στον κόσμο μας είναι το χαμηλό πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο των ατόμων. Επίσης οι προκαταλήψεις ανάμεσα σε ομάδες ατόμων, ενισχύουν την ιδεολογία του ρατσισμού. Πολλές μορφές κοινωνικού ρατσισμού οφείλονται και σε οικονομικά συμφέροντα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα κλίμα εχθρικό ενάντιας ατόμων και ομάδων με σκοπό να αναπτυχθεί ο παραγκωνισμός τους από την κοινωνική και οικονομική ζωή. Επιπρόσθετα, σημαντική αιτία ρατσισμού αποτελεί η δημιουργία συμπλεγμάτων κατωτερότητας ή ανωτερότητας. Έτσι ορισμένοι άνθρωποι προσπαθώντας να καλύψουν δικά τους ελαττώματα υποβιβάζουν τους άλλους για να υπερυψωθούν οι ίδιοι. Υπάρχει τεράστια έλλειψη σεβασμού προς τον συνάνθρωπο.

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων απέναντι σε άλλους δημιουργεί επιπτώσεις τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος. Ποιο συγκεκριμένα μέσω του ρατσισμού παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες. Επίσης ένα σημαντικό μέρος ανθρώπων, που θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας περιθωριοποιείται και χάνεται. Στο μεταξύ το χάσμα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους διευρύνεται και έτσι υπάρχει εκμετάλλευση και υποδούλωση μιας ομάδας ατόμων. Τέλος επικρατεί η αναξιοκρατία ανισότητα και η διχόνοια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας.

Καταλήγοντας, είναι εύκολο να κατανοήσει κάνεις ότι το ζήτημα αυτό του ρατσισμού οφείλει να καταπατήσει ο άνθρωπος αφού οι συνέπειες του έχουν κατακλείσει την κοινωνία. Είναι αναγκαίες λοιπόν οι προσπάθειες, σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο, για έναν κόσμο δικαιότερο και πιο πολιτισμένο που μόνο με την εξάλειψη κάθε είδους διάκρισης θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.